8 345 51 697 info@aletovis.lt Sodų g. 3a. Šakiai. LT 71136. Lietuva

Maistui

SĖMENŲ ALIEJUS

Linu_1a

Šaltai spaustas sėmenų aliejus vertinamas kaip specialios paskirties maisto produktas. Jame išsaugomos visos gamtos dovanotos pirmapradės medžiagos. Jos priskiriamos tinkamo maitinimosi produktų kategorija, traktuojamas kaip delikatesinis aliejus, o farmacijoje naudojamas kaip medikamnetų bazinė sudetinė dalis.

Palyginti su kitais dažniausia vartojamais aliejais sėmenų aliejus – Lieuvos skystasis auksas – turi:

  • didžiausią kiekį nepakeičiamos omega-3 riebalų rūgšties (58%) – 2 kartus daugiau nei žuvų taukuose;
  • pakankamą kiekį vitaminų ir fermentų;
  • riebalų rūgštį omega-3, kuri turi teigiamą poveikį sergantiems tuberkulioze, lėtiniu kolitu, artritu, trūkinėjančiai odai ir kt.

Augalinis sėmenų aliejus, palyginti su žuvų riebalais, yra malonesnio skonio ir kvapo, ne toks brangus ir jame nėra toksinų. Sėmenų aliejus buvo vartojamas nuo senovės graikų ir Romos laikų. 1 g linų aliejaus vidutiniškai yra: polinesočiųjų reibalų rūgščių: alfa linoleno – 540 mg ir linolo – 160 mg, monosočiųjų (oleino rūgštis) – 143 mg ir sočiųjų – 82 mg. Tai – maistas ir vaistas. Rekomenduojama paros norma: 1-3 desertiniai šaukštai.

Kuo naudingas sėmenų aliejus?

Sėmenų aliejuje esančios biologiškai aktyvios medžiagos stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą, greitina raumenų atsisitatymą po mankštos, suteikia organizmui daug energijos bei padidina ištvermingumą; greitina sveikimo procesą ir gerina savijautą liesėjant, t.y. stimuliuoja riebalų deginimą ir greitina metabolizmo procesus; gerina kalcio absorbciją, katalizuoja insulino veikimą, greitina sumušimų gijimą, stiprina nagus, gerina regėjimą ir spalvų skyrimą bei kepenų funkciją; gali sustabdyti kai kurių formų auglių vystymąsi ir lengvinti astmos ligos eiga.

Linai yra labai plačiai paplitęs augalas iš Linaceae šeimos. Jie buvo naudojami pluoštinių audinių gamyboje. Žinoma, kad kuo šiauresnėje klimato zonoje užauginti linai, tuo vertingesnis sėmenų aliejus. Lietuvoje linų sėmenų aliejus pradėtas spausti devynioliktojo amžiaus viduryje, bet iki šių dienų mūsų šalyje nebuvo pramoninės šio aliejaus gamybos. Sėmenų aliejus gaunamas iš Lietuvoje išaugintų prinokusių linų sėklų unikaliu šaltojo spaudimo būdu, be žalingo šviesos, deguonies ir aukštos temperatūros poveikio. Šaltai spaustam aliejui keliami labai griežti reikalavimai. Išspaustas aliejus atitinka visus kokybės, higienos bei maisto saugos reikalavimus. Jis apdorojamas tik mechaniniais būdais.

Sėmenų aliejus – tai nepakeičiamų polinesočiųjų reibalų rūgščių, vitaminų, fosfolipidų, fitosterolų, natūralių antioksidantų, mineralinių medžiagų bei kitų biologiškai aktyvių komponentų šaltinis, turintis neabejotinos naudos žmogaus organizmui. Tiek vitaminai, tiek mineralinės medžiagos atlieka ne tik fiziologinę, bet ir apsauginę funkcijas.

Lietuvos gyventojų racione reikia mažinti gyvūninių riebalų kiekį ir vartoti kuo daugiau augalinio aliejaus. Šią spragą pilnai gali užpildyti ne tik Lietuvoje pagamintas rafinuotas rapsų aliejus, bet ir jau pradėtas gaminti lietuviškas šaltai spaustas sėmenų aliejus.

Gyvybiškai svarbios, polinesočiųjų riebalų rūgštys (omega-6 ir omega-3) organizme nesintetinamos, todėl jas būtina gauti su maistu. Stokojant jų maiste sulėtėja organizmo augimas, sumažėja atsparumas infekcinėms ligoms, džiūsta oda, sutrinka cholesterolio apytaka.

Jau nuo seno Lietuvoje buvo vartojamas sėmenų aliejus ir žuvų taukai savijautos ir sveikatos gerinimui

JAV mokslininkai teigia, kad žmogus su maistu per parą turi gauti 1-2 g polinesočiųjų riebalų rūgščių. Sėmenų aliejaus riebalų rūgštys kaip magnetas pritraukia gyvybę palaikantį deguonį ir sulaiko jį ląstelių sienelėse, apsaugodamas jas nuo išorės kenkėjų: virusų, bakterijų ir cheminių teršalų ir paskirsto jį po visą organizmą. Be šių rūgščių žmogus uždustų, nors aplink deguonies apsčiai būtų. Kartu su 1 g polinesočiųjų riebalų rūgščių įsisavinama 5 mg vitamino E.

1 lentelė. Riebalų rūgščių sudėtis (nuo bendro jų kiekio) ir nepakeičiamų riebalų rūgščių (ω6:ω3) santykis šaltai spaustuose aliejuose (dietinė norma 2:1)

Riebalų rūgštys
Aliejaus pavadinimas
Linolo
(Ω-6)
α-Linoleno
(Ω-3)
Oleino
(Ω-9)
Sočiosios
RR
Ω6:Ω3
Vynuogių kauliukų 72 1 17 10 72:1
Sėmenų 14 58 19 9 1:4
Saulėgrąžų 65 pėdsakai 16 12 65:0
Moliūgų 46 0,4 35,5 15,3 46:0
Sojų 54 8 23 15 6,75:1
Kukurūzų 59 pėdsakai 29 13 59:0
Sezamų 43 1 40 15 43:1
Alyvuogių 9 pėdsakai 75 15 9:0

* ω-6 ir ω-3 santykis turėtų būti 2:1

Sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių santykis 1:10.

2 lentelė. natūrali tokoferolių ir tokotrienolių (Vit. E) kiekis kai kuriuose aliejuose (mg/100 g)

Aliejus Bendras
tokoferolių kiekis
α tokoferolis Tokotrienoliai
Saulėgrąžų 40-80 34,9
Sojų 33-152 3-12
Alyvuogių 6-9 3-7
Sėmenų 54,3 0,5 20
Sezamų 33,1-100,3 0,33

 

Sėmenų aliejaus vartojimo ypatumai

Dėl jame esančių nepakeičiamų riebalų rūgščių, sėmenų aliejus greitai oksiduojasi, dėl to jis turi būti laikomas specialiai uždarytuose buteliuose ir šaltai, o atidarius butelį – turi būtu suvartojamas per 3-5 savaites, nes gali apkarsti. Šis aliejus netinka kepti, jį rekomenduojama vartoti su virtomis bulvėmis ar jogurtu, kaip priedą ruošiant salotas, sriubas, troškinant daržoves ir t.t. Apkartęs aliejus maistui netinka.

RAPSŲ ALIEJUS

rapsu al

Unikali, šaltai spausto, rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis išskiria jį iš kitų augalinių aliejų. Mitybos specialistai pripažysta, kad palyginti su kitomis augalinio aliejaus rūšimis, rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis yra viena iš geriausiai subalansuotų, omega-3 ir omega-6 santykis – 1:2. Rapsų aliejui būdingas malonus aromatas ir švelnus skonis, sąveikoje su oru neįgyja nemalonaus kvapo.

Rapsų aliejus dar vadinamas oleininiu (dėka šios riebalų rūgšties) ir yra vienas iš stabiliausių oksidacijai skystųjų aliejų, todėl yra rekomenduojamas vienkartiniam kepimui, majonezo gamybai, sriuboms, salotoms ir kt.

Aliejų gaminame iš Lietuvoje išaugintų, genetiškai nemodifikuotų rapsų sėklų.

KANAPIŲ ALIEJUS

kanapiu al.

Aliejų spaudžiame iš Lietuvoje išaugintų kanapių sėklų. Spaudžiant šaltuoju būdu aliejuje lieka visos gamtos dovanotos pirmapradės medžiagos. Polinesočiosios rūgštys: omega-6 (kurios yra gana didelis kiekis), omega-3 ir gama-linoleno. 100-tame gramų aliejaus gama-linoleno rūgšties yra 10-20 kartų daugiau, negu jos reikia žmogaus organizmui vienai parai (paros norma 200-400 mg.). Taip pat jo sudėtyje yra vitaminų A, B1, B2, B3, B6, C, D ir E, kalcio, magnio, kalio, geležies, cinko ir kitų mikroelementų.

Kanapių aliejus unikalus dar ir tuo, nes jo sudėtyje yra chlorofilo. Chlorofilas- tai žalios spalvos augalinis pigmentas. Jis valo organizmą nuo kancerogeninių ir mutageninių medžiagų, saugo DNR nuo pakitimų, stimuliuoja kraujo gamybą, stiprina imunitetą, skatina greitesnį ląstelių augimą, stiprina jų sieneles, stabdo bakterijų dauginimąsi.

UAB „Aletovis“ gaminamas kanapių sėklų aliejus gali būti naudojamas kaip papildas ruošiant maistą, kosmetikai, medicinai. Laikyti ne aukštesnėje, kaip +5°C temperatūroje. Atsukus kamštelį rekomenduojame sunaudoti per 4-5 savaites.

Aletovis

Aletovis