Unikali, šaltai spausto, rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis išskiria jį iš kitų augalinių aliejų. Mitybos specialistai pripažįsta, kad palyginti su kitomis augalinio aliejaus rūšimis, rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis yra viena iš geriausiai subalansuotų omega-3 ir omega-6 rūgščių santykiu. Rapsų aliejui būdingas malonus aromatas ir švelnus skonis, sąveikoje su oru neįgyja nemalonaus kvapo.
Rapsų aliejus puikiai tinka kepimui. Rapsų aliejus dar vadinamas oleininiu (dėka šios riebalų rūgšties) yra vienas iš stabiliausių oksidacijai skystųjų aliejų, todėl yra rekomenduojamas vienkartiniam kepimui, majonezo gamybai, sriuboms, salotoms. Rapsų aliejus puikiai tinka bulvių, žuvies, mėsos patiekalų gamybai, kepant blynus, gaminant užtepėles.
Rapsų aliejų gaminame iš Lietuvoje išaugintų, genetiškai nemodifikuotų rapsų sėklų.
Kodėl naudingas rapsų aliejus?
Gausu nepakeičiamų riebalų rūgščių
Pažymėtinas faktas apie rapsų aliejų yra tas, kad jame gausu omega riebalų rūgščių, kurie paprastai gaunami iš žuvies ir žuvies produktų. Gerai paskelbta, kad omega-3 riebalų rūgštis yra viena iš geriausių maistinių medžiagų, galinčių būti naudinga smegenų sveikatai. Ji stiprina smegenų ląsteles. Omega – 3 taip pat yra stiprus antioksidantas ir puikiai tinka ir sąnarių sveikatai. Omega-6, naudinga kvėpavimo sistemai, kraujotakos sistemai ir smegenims.
Gausu vitamino E
Vitamino E yra įvairiuose maisto produktuose, tokiuose kaip žemės riešutai, lapiniai kopūstai, špinatai, migdolai, saldžiosios bulvės avokadai, tik keli šaltiniai. Tačiau verta paminėti, kad augaliniai aliejai yra vieni iš gausiausių šios antioksidacinės maistinės medžiagos šaltinių. Moksliniuose straipsniuose sakoma, kad rapsų aliejuje yra vitamino E, kuris yra naudingas akims, odai, plaukams, taip pat imuninei sistemai.
Jame mažai sočiųjų riebalų
Literatūroje rašoma, kad viename šaukšte alyvuogių aliejaus yra maždaug 1,6 g sočiųjų riebalų. Palyginkite šį skaičių su rapsų aliejumi, kurio mažiau nei pusė šio kiekio yra 0,7 g. Nors šiais laikais gana populiarus dėka daugybės reklamų, viename šaukšte kokosų aliejuje yra milžiniški 12 g sočiųjų riebalų. Dėl šios priežasties rapsų aliejus vertinamas kaip draugiškas širdžiai pasirinkimas, naudingas svoriui. Rapsų aliejuje taip pat yra daug polinesočiųjų riebalų. Pastebima, kad jos turi teigiamą poveikį norint sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.
Atlaiko aukštą temperatūrą, dėl kurio jis puikiai tinka kepimui
Tikėtina, kad, kaip ir dauguma žmonių, jūs tikriausiai gaminate iš kokio nors aliejaus. Jei taip darote, labai svarbu naudoti tokį, kurio dūmų taškas ar slenkstis būtų aukštas, kad garantuotumėte, jog skonis ir maistinės medžiagos nepakis. Dūmų taškas užtikrins, kad pavojingi laisvieji radikalai nepatektų kaip šalutinis maisto gaminimo produktas. Rapsų aliejuje yra daug aukštesnė dūmų riba, palyginti su kitais populiariais aliejais, pavyzdžiui, alyvuogių ir saulėgrąžų aliejumi.
Rapsų aliejuje yra fitosterolių
Jei valgysime maistą, kuriame gausu fitosterolių, išsaugosime teigiamą ląstelių aktyvumą, taip padėdami imuninei sistemai veikti optimaliai.
Jame NĖRA trans-riebalų, dirbtinių konservantų ir be GMO.
Šios blogosios medžiagos susijusios su daugybe ligų – tokių kaip nutukimas, širdies ir kraujagyslių ligos ir metabolinis sindromas.
Tai idealiai tinka dietoms be glitimo, vegetariškoms, košerinėms ir kt.
Rapsų aliejuje nėra glitimo. Tinka vegetarams, košerinėms dietoms ir kt, Tai yra universalus kepimo aliejus ir sveiki mononesočiųjų riebalų variantai.
Lengva įsigyti
Ieškokite UAB ALETOVIO nefiltruoto, nerafinuoto rapsų aliejaus prekybos taškuose ir www.aletovis.lt
Skirtingai nei alyvuogių aliejus, jis netampa toksiškas esant aukštai temperatūrai.
Rapsų aliejus visada lyginamas su alyvuogių aliejumi, ir nors abu gali turėti naudos sveikatai, rapsų aliejus yra tinkamesnis maistui gaminti dėl aukštesnės temperatūros. Tai reiškia, kad jis gali atlaikyti aukštesnę temperatūrą netapdamas toksiškas.
100 ml produkto maistingumo vidutinės vertės | |
Energetinė vertė | 3696 Kj/899 kcal |
Riebalai | 99,9 g |
Iš kurių: | |
-sočiųjų riebalų rūgščių: | 7 g |
-mononesočiųjų riebalų rūgščių: | 64,2 g |
-polinesočiųjų riebalų rūgščių: | 28,7 g |
Angliavandeniai: | 0 g |
Iš kurių: | |
-cukrų | 0 g |
Baltymai | 0 g |
Druska | 0 g |
Vitaminas E | 66 mg (550 % RMV*) Referencinė maistinė vertė |
Gamintojas: UAB Aletovis, Sodų g. 3A, Šakiai, +37068642682
Kilmės vieta: Lietuva