Raugo ingredientai:
- 500 g ruginio raugo;
- 500 g viso grūdo ruginių miltų;
- 250 g šilto vandens.
Raugo paruošimas
- Į didesnį indą (kad būtų pakankamai vietos raugui augti) sudėti visus produktus ir gerai išmaišyti.
- Indą uždengti rankšluosčiu ir pastatyti šiltai maždaug 12 val. Per tą laiką raugas tampa skystesnis, prisipildo oro burbuliukų ir dvigubai pakyla.
Duonos ingredientai:
- Visas paruoštas raugas;
- 400 g viso grūdo ruginių miltų;
- 200 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550D tipo);
- 4 v.š. ruginio salyklo;
- 8 v.š. verdančio vandens;
- 4 v.š. kmynų;
- 8 v.š. cukraus;
- 3 v.š. medaus;
- 5 a.š. druskos;
- 250 g šilto vandens.
Duonos paruošimas
- Salyklą užpilti verdančiu vandeniu, išmaišyti ir palikti pastovėti, kol išbrinks ir atvės.
- Į indą sudėti visus produktus ir mikseriu su tešlos antgaliais išminkyti tešlą: 1 greičiu minkyti, kol neliks sausų miltų, tuomet 5 min. minkyti 3 greičiu ir, sumažinus greitį iki 2, minkyti dar 5 min.
- Paruoštą tešlą padėti ant ruginiais miltais pabarstyto stalo, padalinti į dvi dalis (aš dalinu į dvi nelygias dalis, nes kepu skirtingų dydžių kepaliukus) ir suformuoti kepaliukus. Apie kepaliukų formavimą jau rašiau www.valgome.lt portale. Jei duoną kepsite formoje, kepaliuko formavimui reikia mažiau miltų, jei duoną kepsite be kepimo formos, reikia berti daugiau miltų, kad gautųsi tvirtesnis kepaliukas. Formoje kepamą duoną padėti į aliejumi suteptą formą (siūle žemyn). Be formos kepamą duoną padėti į kvietiniais miltais pabarstytą kildinimo krepšelį (siūle į viršų). Ir formą, ir kildinimo krepšelį uždengti rankšluosčiu.
- Kepaliukus kildinti šiltoje vietoje mažiausiai 3 val. (aš palieku visai nakčiai).
- Kildinimo krepšelyje kildintą duoną apversti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, padaryti įpjovimus. Duoną formoje pastatyti šalia ant skardos, įpjovimų daryti nereikia.
- Duoną 15 min. kepti 250 C įkaitintoje orkaitėje (svarbu nepamiršti, kad reikia kepti su garais).
- Išleidus garus, temperatūrą sumažinti iki 200 C ir kepti 30 – 45 min. (mažesnį kepaliuką išimti anksčiau, o didesnį, esantį formoje, palikti kepti dar 10-15 min.).
- Iškepusią duoną atvėsinti ant grotelių.
Ruginė duona su sėklomis
Duonos tešlai:
- 500 g viso grūdo ruginių miltų
- 135 g stambių avižinių dribsnių
- 45 g cukraus
- 8 g druskos
- 50 g kviečių sėlėnų
- 18 g linų sėmenų
- 18 g kmynų
- 85 g saulėgrąžų
- 70 g ruginio raugo
- 720 g vandens
Pabarstymui ir patepimui:
- 2 arb. š. sėklų ar kmynų
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
Gamybos eiga.
Tešlos paruošimas:
-
Dubenyje sumaišykite raugą su vandeniu. Dėkite visus sausus ingredientus ir šaukštu maišykite, kol tešla taps vientisa. Tešla bus labai tiršta.
-
Tešlą dėkite į kepimo formas*, šaukštu masę paspauskite ir išlyginkite paviršių.*Jei naudojate ne silikonines kepimo formas, į vidų įtieskite kepimo popierių ir ant jo paskirstykite tešlą.Kepimo formas uždenkite. Patogu uždėti maišelį, suformuojant tokią kepurę, kad maišelis neliestų tešlos paviršiaus. Jeigu kepimo forma gilesnė, galima uždengti maistine plėvele. Palikite kambario temperatūroje 8 – 10 val.
Kepimas:
-
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros (kepimo režimas viršus – apačia).
-
Duonos kepaliukus galite pabarstyti mėgstamomis sėklomis ar kmynais.
-
Kepkite 1 valandą.
-
Iškepusią duoną plonai patepkite alyvuogių aliejumi. Leiskite visiškai atvėsti prieš pjaustant.