rapeseed g5f9aee390 640 1

Rapsų aliejaus nauda

Rapsų aliejus yra paslėptas brangakmenis. Nors JAV šis aliejus nėra plačiai žinomas, jis laikomas „Šiaurės Europos alyvuogių aliejumi”. Ten, kur italai naudoja alyvuogių aliejų, šiaurės europiečiai naudoja rapsų aliejų. Žmonės juo užpila salotas, sriubas, blynus ir jūros gėrybes. Rapsų aliejus turi daugybę kulinarinio pritaikymo būdų ir yra naudingas sveikatai. Jei ieškote alternatyvos alyvuogių aliejui ar augaliniam aliejui, apsvarstykite rapsų aliejų.

Kas yra rapsų aliejus?

Rapsų aliejus (arba, kaip kartais vadiname, Raps Oil, vokiškai – rapsų aliejus) yra augalinis maistinis aliejus, priklausantis kopūstinių šeimai, kuriai taip pat priklauso kopūstai ir garstyčios. Rapsų aliejus yra riešutų, sviesto ir žemės skonio. Žinomas dėl to, kad turi mažai sočiųjų riebalų, tačiau rapsų aliejus yra sveikas ir naudingas sveikatai bei pasižymi kitomis maistinėmis savybėmis, pavyzdžiui, turi 3, 6 ir 9 omegų, kurios padeda palaikyti sveiką smegenų, širdies ir sąnarių veiklą. Be to, kadangi rapsų sėklose yra daug mononesočiųjų riebalų, rapsų aliejus yra vienas iš nedaugelio nesumaišytų aliejų, kurį galima kaitinti nesugadinant jo antioksidantų, spalvos, savybių ar skonio. Tačiau nerekomenduojame rapsų aliejaus naudoti kepimui, nes jis nefiltruotas.

Rapsų aliejus

Rapsų aliejus dažnai siejamas su rapsų aliejumi, arba kanadietišku aliejumi, GMO augalu, išvestu siekiant sumažinti eruko rūgšties kiekį. XX a. septintajame dešimtmetyje Kanados rapsų aliejus buvo sukurtas naudojant GMO augalus, kad iš gryno rapsų aliejaus būtų galima pašalinti tam tikrus komponentus, įskaitant eruko rūgštį. Dauguma maisto prekių parduotuvėse parduodamo rapsų aliejaus yra genetiškai modifikuotas. Rapsų aliejus yra pigus augalinis aliejus, paprastai auginamas pramoninės žemdirbystės laukuose, pilnuose Roundup likučių, pesticidų ir herbicidų, tada chemiškai ekstrahuojamas, dezodoruojamas, balinamas, rafinuojamas, filtruojamas, kad būtų kuo ilgesnis galiojimo laikas ir neutralus skonis. Jis turi mažai ką bendro su mūsų mažomis partijomis spaudžiamu rapsų aliejumi, užaugintu ekologiškame dirvožemyje Ancramdale, Niujorko valstijoje. Nors rapsų ir rapsų aliejus turi panašumų, jie skiriasi. Skiriasi jų genetinė sudėtis ir eruko rūgšties kiekis. Norint rapsų aliejų vadinti rapsų aliejumi, jame turi būti ne daugiau kaip 2 % eruko rūgšties ir jis turi atitikti tarptautiniu mastu reglamentuojamus standartus. Priešingu atveju jis bus žymimas rapsų aliejumi. Vasarą rapsai žydi, o jų žiedų laukai nusėti ryškiais aukso geltonumo žiedais, kurie yra nuostabus reginys. Aliejus iš sėklų išgaunamas presu.

GMO rapsų aliejus

Nors rapsų aliejus turi daug privalumų, saugokitės GMO rapsų aliejaus. Atminkite, kad dauguma rapsų aliejaus, esančio maisto prekių parduotuvėse ir maisto produktuose, yra genetiškai modifikuotas. Ar tai reiškia, kad kiekvienas rastas rapsų aliejus yra genetiškai modifikuotas? Ne! Iš tikrųjų Ulli’s rapsų aliejus naudoja ekologiškas sėklas, gautas iš tvarios, vietinės Niujorko sėklininkystės, kad būtų užtikrintas natūralus, skanus ir sveikų savybių turintis aliejus.

Rapsų aliejaus nauda

Rapsų aliejaus privalumų yra daug. Žinoma, kad šiame aliejuje yra mažiau nesveikų sočiųjų riebalų nei kituose kepimo aliejuose ir riebaluose. Be to, rapsų aliejuje gausu mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, todėl galite palaikyti sveiką cholesterolio kiekį, nes jis yra subalansuotos mitybos, skirtos širdies sveikatai, dalis. Verta paminėti, kad tai gausus vitamino E, kuris palaiko odos ir akių sveikatą, šaltinis.

Rapsų aliejaus naudojimas kulinarijoje

Štampu spaustas rapsų aliejus turi daugybę kulinarinių pritaikymo būdų. Dažnai apibūdinamas kaip sviesto, riešutų skonio, rapsų aliejus yra puikus pieno produktų pakaitalas. Pabandykite jį naudoti vietoj grietinėlės sriuboms ar bulvių košei. Rapsų aliejaus skonis neišsisklaido gaminant maistą, todėl jo skonis išliks galutiniame patiekale. Be to, rapsų aliejus fantastiškai tinka ir šaltas. Jis garsėja subtiliu ir maloniu skoniu. Ieškokite jo salotų padažams, padažams ir marinatams arba tiesiog užlašinkite ant ledų. Yum! Jei norite patiekti karštą, galite pabandyti kepti, skrudinti ar troškinti su rapsų aliejumi, tačiau nerekomenduojame jo kepti. Mėgstu jame troškinti grybus, kai gaminu tagliatelle su grybais. Taip pat puikiai tinka marinuoti žuvį ar jūros gėrybes prieš kepant orkaitėje.

Ar rapsų aliejus yra sveikas?

Rapsų aliejus yra sveikas aliejus, kurį vartojant gaunama daug maistinių medžiagų ir naudos sveikatai. Kaip minėjome anksčiau, rapsų aliejuje gausu omega-3, todėl jis išlaiko savo maistinę vertę. Be to, pačiame rapsų aliejuje yra mažiau nesveikų sočiųjų riebalų nei kitų rūšių kepimo aliejuose, jis taip pat yra geras vitamino E šaltinis. Nepamirškite, kad šis augalas iš pradžių buvo išvestas kryžminant, todėl neretai pasitaiko, kad rapsų aliejus, kurį nusipirkote, buvo genetiškai modifikuotas. Tačiau Ulli’s rapsų aliejus yra ekologiškas ir be GMO.

Kaip laikyti rapsų aliejų?

Kaip ir kitus aliejus, daugumą rapsų aliejų galite laikyti daugelį mėnesių, jei rapsų aliejų uždarysite sandariame inde kambario temperatūroje. Be to, rapsų aliejus turi būti nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Kadangi Ulli’s aliejus yra nerafinuotas ir nefiltruotas, rekomenduojame jį laikyti šaldytuve, kad optimaliai išliktų šviežias ir geras skonis.

Rapsų sėklų maistingumas

Rapsų aliejus yra grynas aliejus, t. y. jame nerasite jokių baltymų ar angliavandenių. Tačiau rapsų aliejus yra geras sveikų riebalų ir tirpių vitaminų šaltinis: viename valgomajame šaukšte yra maždaug 124 kalorijos, 9 g mononesočiųjų riebalų, 4 g polinesočiųjų riebalų ir 16 % vitamino E paros normos.

Scroll to Top