Viskas apie citrinų eterinį aliejų

Citrinų eterinis aliejus yra visiškai natūralus ingredientas, kuris taip pat naudojamas kaip naminė sveikatos priemonė. Jis išgaunamas iš šviežių citrinų žievelės ekstrahuojant garais arba rečiau – šalto spaudimo būdu, kai žievelė perkošiama ir sukama, kol išsiskiria aliejus. Citrinų eterinį aliejų galima praskiesti ir tepti ant odos, taip pat išsklaidyti ore ir įkvėpti. Kai kurie žmonės prisiekia, kad citrinų eterinis aliejus yra sudedamoji dalis, kovojanti su išsekimu, padedanti įveikti depresiją, valanti odą, naikinanti kenksmingus virusus ir bakterijas bei mažinanti uždegimus. Pastaraisiais metais medicininė literatūra ėmė atitikti žmonių, kurie jau daugelį metų naudoja citrinų eterinį aliejų, teiginius. Skaitykite toliau ir sužinokite daugiau apie citrinų eterinio aliejaus naudą, galimą šalutinį jo naudojimo poveikį ir kt.

Gali sumažinti nerimo ir depresijos simptomus

Galbūt pastebėjote, kad kai namų valymui naudojate citrinų kvapo produktus, po jų jaučiatės labiau atsipalaidavę arba pakylėti ir geresnės nuotaikos. Žinoma, iš dalies tai gali būti natūralus aplinkos puoselėjimo rezultatas, tačiau tikrasis citrinų kvapas tikriausiai taip pat prisideda prie šio raminančio jausmo. 2006 m. atliktas tyrimas Trusted Source su pelėmis parodė, kad citrinų eterinis aliejus buvo stipri raminamoji ir nuotaiką gerinanti priemonė trijų streso bandymų metu. Tame pačiame tyrime padaryta išvada, kad citrinų eterinis aliejus veiksmingiau malšino stresą nei kiti eteriniai aliejai, pavyzdžiui, levandų ir rožių. Nedideliame 2016 m. tyrime nustatyta, kad citrinų eterinis aliejus sumažino nerimą žmonėms po ortopedinės operacijos. Yra daug žadančių rodiklių, kad citrinų eterinio aliejaus sklaida turi įtakos kai kuriems nerimo ir depresijos simptomams palengvinti.

Gali palengvinti rytinio pykinimo simptomus

Pykinimas ir vėmimas yra du dažniausi simptomai, patiriami ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu. Yra pagrindo manyti, kad citrinų eterinis aliejus gali palengvinti (ar bent jau sumažinti) šių simptomų sunkumą. 2014 m. atliktame tyrime Trusted Source, kuriame dalyvavo 100 nėščių moterų, nustatyta, kad aromaterapija su citrinų eteriniu aliejumi gerokai sumažino pykinimo ir vėmimo lygį.

Gali padaryti jūsų odą sveikesnę

Citrinų aliejus yra vienas iš kelių eterinių aliejų, galinčių naikinti kenksmingas bakterijas, kurios gali augti ant jūsų odos. Neseniai atliktame tyrime Trusted Source įrodyta, kad citrinų eterinis aliejus veiksmingai veikia tokias bakterijų padermes kaip Staphylococcus aureus ir E. coli. Dėl to tai geras pasirinkimas vietiniam mažų žaizdų valymui. Kiti tyrimai, įskaitant 2017 m. atliktą laboratorinį tyrimą ir 2018 m. in vitro bei in vivo tyrimus, patvirtino citrinų eterinio aliejaus poveikį infekcijas sukeliančioms bakterijoms ir gali užkirsti kelią odos uždegimams. Jis taip pat turi apsauginių savybių, pavyzdžiui, antioksidantų, kurie gali pagyvinti ir išsaugoti odos spalvą. Tačiau, kaip ir dauguma citrusinių aliejų, jis gali sukelti odos jautrumą būnant saulėje. Daugiau apie tai – šiek tiek vėliau.

Gali veikti kaip skausmą malšinanti priemonė

Citrinų eterinis aliejus kartais naudojamas aromaterapijoje kaip natūralus analgetikas. Antistresinis ir antidepresinis šio aliejaus poveikis gali būti susijęs su tuo, kad jis padeda mūsų organizmui interpretuoti skausmą nepanikuojant. 2014 m. atliktas tyrimasTruststed Source su pelėmis parodė, kad citrinų aliejaus aromaterapija pakeitė gyvūnų smegenų reakciją į skausmingus dirgiklius Norint nustatyti, kaip citrinų aliejus veikia žmones, patiriančius skausmą, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Gali padėti lengviau kvėpuoti ir nuraminti gerklės skausmą

Jei peršalote arba skauda gerklę, citrinų eterinis aliejus yra gera naminė priemonė. Pabandykite įrengti difuzorių su citrinų aliejumi, kad jo saldus, citrusinis kvapas pasklistų jūsų kambaryje, kol ilsėsitės. Raminamosios citrinų aliejaus savybės gali padėti atsipalaiduoti ir jūsų protui, ir gerklės raumenims. Nėra daug klinikinių duomenų, patvirtinančių, kad citrinų aliejaus aromaterapija padeda nuraminti peršalimo ligas, tačiau žinome, kad citrinų sulčių vitaminas C ir antioksidacinės savybės yra naudingos, kai tiesiog reikia šiek tiek lengviau kvėpuoti. Tačiau išgaunant eterinį aliejų iš citrinų garų ekstrakcijos būdu vitaminas C į aliejų nepereina. Yra nedidelė tikimybė, kad šalto spaudimo citrinų eteriniame aliejuje gali būti vitamino C pėdsakų, tačiau didžioji jo dalis apdorojimo metu patenka į vandenį. Atminkite, kad eterinius aliejus nuryti nesaugu.

Padeda jaustis žvaliems ir susikaupusiems

Citrinų eterinis aliejus pakelia nuotaiką, tačiau jis taip pat gali padidinti jūsų smegenų veiklą. 2004 m. atlikus nedidelį tyrimą su ketvirtokais, mokiniai, kurie lankė kalbų pamokas klasėje, kurioje buvo išsklaidytas citrinų aliejus, daug geriau išlaikė egzaminus. Kito nedidelio tyrimo, atlikto 2008 m., išvadose teigiama, kad aromaterapija su eteriniais aliejais, tokiais kaip citrinų, gali pagerinti Alzheimerio liga sergančių žmonių kognityvines funkcijas.

Gali būti veiksmingas gydant ir užkertant kelią aknės iššutimams

Citrinų aliejus naudojamas įvairioms odos ligoms Truststed Source gydyti, įskaitant aknę. Atskiestas ir lokaliai naudojamas citrinų eterinis aliejus gali sunaikinti bakterijas, kurios gali įstrigti porose ir sukelti spuogų atsiradimą. Jis taip pat gali išvalyti odą, švelniai nušveisti negyvas odos ląsteles, kurios dažnai įstringa plaukų folikuluose ir porose. Kadangi citrinų aliejus turi gydomųjų savybių, naudodami jį galėsite greičiau išgydyti spuogus ir gydyti aknės randus.

Gali skatinti žaizdų gijimą

Kadangi citrinų eterinis aliejus pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, turbūt nenustebsite sužinoję, kad šis aliejus gali būti jūsų pirmosios pagalbos vaistinėlėje. Atlikus bandymą su gyvūnais, Trusted Source citrinų eterinis aliejus skatino greitesnį kerpėmis užkrėstų audinių gijimą. Nedidelį įpjovimą ar įdrėskimą galite išvalyti atskiestu citrinų aliejumi, kad dezinfekuotumėte, sulaikytumėte infekciją ir galbūt padėtumėte žaizdai greičiau užgyti.

Turi priešgrybelinių savybių

Citrinų eterinis aliejus pasižymi stipriomis priešgrybelinėmis savybėmis, kuriomis galima gydyti tam tikrus odos ataugas. Iš tiesų, 2017 m. tyrimų apžvalgoje „Patikimas šaltinis” pažymima, kad jis veiksmingai veikia grybelius, sukeliančius atleto pėdą, pienligę ir mielių infekcijas, kai naudojamas vietiškai.

Galimas šalutinis poveikis

Kaip ir kiti citrusinių šeimos eteriniai aliejai, citrinų eterinis aliejus paprastai yra saugus vietiniam ir aromaterapiniam naudojimui. Pažymėtina, kad pranešama, jog jis saugus nėščioms moterims ir vyresniems nei 3 mėnesių kūdikiams. Yra pranešimų apie atvejus, kai citrinų eterinis aliejus daro odą jautresnę saulės dirginimui, todėl naudojant bet kokį citrusinių vaisių eterinį aliejų geriau vengti tiesioginių saulės spindulių. Šis dirginimas vadinamas fototoksiškumu ir sukelia laikiną paraudimą, panašų į vidutinio sunkumo nudegimą saulėje. Taip pat galite pajusti žalią ar deginančią odą toje vietoje, kur naudojote citrinų aliejų. Paprastai alerginės reakcijos galima išvengti tinkamai praskiedus bet kokį naudojamą eterinį aliejų ir atlikus odos lopo testą prieš bandant juo tepti didesnį plotą. Citrinų aliejus nėra patvirtintas kaip saugus naudoti gyvūnams. Kai kurie eteriniai aliejai gali turėti toksinį poveikį naminiams gyvūnams, kai juos nuryja arba įkvepia gyvūnai. Inhaliuodami aromaterapiją pagalvokite apie savo kailinius draugus, kurie gali būti netoliese.

Kaip naudoti šį eterinį aliejų

Citrinų eterinį aliejų galite saugiai naudoti jį sklaidydami arba naudodami vietiškai. Norėdami išsklaidyti citrinų eterinį aliejų, įlašinkite 3 arba 4 lašus į pasirinktą difuzorių. Įsitikinkite, kad esate gerai vėdinamoje patalpoje, ir aromaterapijos seansus ribokite iki 30 minučių. Jei norite naudoti citrinų eterinį aliejų vietiškai, gerai sumaišykite jį su pasirinktu nešančiuoju aliejumi. Prieš tepdami mišinį ant jautrios odos vietos, pavyzdžiui, veido, išbandykite jį ant nedidelio, nepastebimo odos ploto, pavyzdžiui, ant dilbių. Jei po 24 valandų pastebėsite paraudimą ar sudirginimą, mišinio nenaudokite. Kad išvengtumėte odos pažeidimų, prieš veikdami odą saulės spinduliais, būtinai nuplaukite citrinų aliejų.

Kodėl svarbūs nešikliai aliejai?

Vietiškai vartojamą citrinų eterinį aliejų saugu tepti tiesiai ant odos, jei naudojate nešančiąsias alyvas. Aliejai nešikliai – tai nekoroziniai, mažiau koncentruoti aliejai, kurie nepažeidžia išorinio odos sluoksnio. Norėdami saugiai praskiesti eterinius aliejus, į kiekvieną unciją bazinio arba nešiklio aliejaus įlašinkite apie 12 lašų eterinio aliejaus. Populiariausi nešikliai yra migdolų, simondsijų ir kokosų aliejai. Eteriniai aliejai nėra maisto produktai ir jų saugumo netikrina Maisto ir vaistų administracija (FDA). Citrinų eteriniuose aliejuose yra nestabilių elementų, o tai reiškia, kad jie gali oksiduotis ir ilgainiui sugesti. Dėl savo saugumo venkite vartoti citrinų eterinį aliejų ar bet kokį kitą eterinį aliejų.

Scroll to Top