Kanapių aliejus

Maisto ruošimui skirtas kanapių aliejus yra vienas didžiausių mūsų sąjungininkų, padedančių palaikyti sveiką ir subalansuotą mitybą. Jei kanapių aliejus vartojamas šaltas – kaitinamas jis praranda savo savybes – jame yra daug gerųjų arba polinesočiųjų riebalų, baltymų, mineralų, Omega-3 ir Omega-6. Kartu su aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi jis yra vienas geriausių augalinių aliejų, nors daugumai gyventojų jis yra beveik nežinomas. Sportininkai ir mitybos specialistai pirmieji atrado didžiulę kanapių aliejaus, skirto maistui gaminti, naudą, tačiau, kaip ir kitų sėklų aliejų, pavyzdžiui, linų aliejaus atveju, tik laiko klausimas, kada jis taps vienu populiariausių aliejų.

Įdomu tai, kad kanapių aliejus maistui gaminti nebuvo pirmasis kanapių aliejaus panaudojimo būdas. Kaip ir pačios kanapės, kurios iš pradžių buvo naudojamos daugiau virvėms, tekstilės gaminiams ir popieriui, o ne maistui gaminti, taip ir kanapių aliejus iš pradžių nebuvo naudojamas kulinarijoje. Aliejus naudojamas kosmetikoje ir natūraliose priemonėse. Kanapių aliejus puikiai tinka sausai odai ir aktualioms problemoms, tokioms kaip psoriazė, spuogai, egzema ar pleiskanos, gydyti. Jo priešuždegiminė galia taip pat pasiekiama ne tik jį vartojant, bet ir naudojant vietiškai. Jis netgi veikia kaip švelnus UV spindulių filtras, nors niekada neturėtų būti alternatyva apsauginiam kremui nuo saulės, kai reikia ilgai būti saulėje. Kanapių aliejus yra natūralus drėkiklis, kuris apsaugo odą nuo senėjimo ir išlaiko ją sveiką. Šiuo atžvilgiu reikėtų pažymėti, kad jis netinka riebiai odai. Kosmetikos priemonės gali būti naudingos sausai odai, tačiau riebiai odai gali būti blogiau. Kitas svarbus kanapių aliejaus naudojimo būdas – maisto ruošimas. Nors kanapių sėklų nauda maistui žinoma jau tūkstantmečius, aliejus pradėtas naudoti kiek vėliau. Jis taip pat kilęs iš Kinijos ir daugiausia naudojamas kaip tradicinės kinų medicinos dalis. Vėliau jis pradėtas naudoti šaltoms sriuboms, padažams ir garnyrams, o tai ir šiandien yra pagrindinė jo gastronominė paskirtis.

Kaip gaunamas kanapių aliejus?

Norint išgauti maistui skirtą kanapių aliejų, sėklos turi būti šaltai spaudžiamos. Labai svarbu, kad perdirbimas būtų šaltas ir nerafinuotas, nes kaitinant prarandamos maistingosios medžiagos, o skonis tampa nemalonus. Būtent didelis polinesočiųjų riebalų kiekis – iki 80 % – yra pagrindinis šio produkto privalumas, kuris kartu yra ir pagrindinis trūkumas. Jos negalima naudoti kepimui, kepimui ant grotelių ar kitokiam maisto ruošimui, kuriam reikia karščio. Aukštoje temperatūroje kanapių aliejus tampa nestabilus, suyra ir sudaro laisvuosius radikalus, aldehidus ir lipidų peroksidus. Laisvieji radikalai yra organizmui kenksmingos medžiagos, kurios oksiduoja ląsteles ir sukelia priešlaikinį senėjimą. Jie taip pat gali prisidėti prie įvairių ligų, pavyzdžiui, vėžio, formavimosi. Kiti aukštos kokybės aliejai, pavyzdžiui, aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, taip pat gali generuoti laisvuosius radikalus, kai temperatūra yra 170 ºC ir aukštesnė. Todėl jų nerekomenduojama kepti.

Gaminant kanapių aliejų, jo dūmų temperatūra yra nuo 110 iki 165 laipsnių. Todėl jį rekomenduojama naudoti tik šaltiems ar šiltiems patiekalams, bet niekada ne keptuvėje, keptuvėje ar keptuvėje. Orkaitėje ją galima naudoti tik ilgai kepant žemoje temperatūroje, todėl ji taip pat nėra įprasta. Taip pat svarbu neįspėti. Kaip nėra nieko blogo kepti pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje, taip nėra nieko blogo kepti kanapių aliejuje. Jis paprasčiausiai nustos būti itin sveiku ir naudingu maisto produktu ir taps kenksmingu, kaip mononesotieji riebalai ar cukrus. Be to, kanapių aliejaus skonis keičiasi nuo karščio ir yra mažiau malonus nei vartojant šaltą.

Ar CBD aliejus yra tas pats, kas kanapių aliejus?

Vienas iš dažniausių klausimų kanapių aliejaus vartotojams – ar tai tas pats, kas CBD aliejus. Nors abu aliejai gaunami iš kanapių, jie nėra tos pačios sudėties produktas. CBD reiškia kanabidolį – natūralų junginį, randamą kanapių žiedų dervoje. Saugi ir priklausomybės nesukelianti medžiaga CBD yra vienas iš daugiau nei šimto fitokabinoidų, kurie būdingi tik kanapėms ir suteikia augalui tvirtą gydomąjį profilį.  Nors CBD aliejus yra parafarmacinis produktas, kanabinoidų ekstraktas iš kanapių žiedų, kalbėdami apie kanapių aliejų maistui, mes kalbame apie aliejų, kuris gaunamas tiesiai iš sėklų, atskiriamas nuo lukštų ir šaltai spaudžiamas, paruoštas vartoti. Galima sakyti, kad kanapių aliejus neturi CBD procento, nes sėklose nėra kanabinoidų.

Jei ieškome natūralaus aliejaus, kurį galėtume naudoti kasdienėje mityboje, tai yra kanapių aliejus.

Kanapių aliejaus savybės

Kanapių sėklos lieknina subalansuota mityba ir fiziniai pratimai, taip pat ir jų aliejus. Todėl mitybos specialistai ir sportininkai pirmieji ėmė atsižvelgti į teigiamą jo poveikį.

Kanapių aliejus išsiskiria žmogaus organizmui nepakeičiamomis riebalų rūgštimis, kurios negali būti gaunamos už organizmo ribų ir yra būtinos tinkamam organizmo funkcionavimui.

Be to, dėl sudėtyje esančio sitosterolio tai labai rekomenduojamas maisto produktas cholesterolio kiekiui mažinti, o tai padeda užtikrinti 3:1 omega 6 ir omega 3 santykis.

Kanapių aliejuje taip pat yra omega 9, kuri nėra tokia būtina kaip omega 6 ir 3 (organizmas gali ją pasigaminti pats), tačiau ji taip pat būtina tinkamam smegenų funkcionavimui.

Kanapių aliejuje taip pat yra daug vitaminų, įskaitant vitaminą E, ir mineralų, tokių kaip magnis, kalcis, kalis ir geležis. Kanapių aliejus yra švelnaus skonio, kuris gali priminti alyvuogių aliejų. Palyginti su alyvuogių aliejumi, kanapių aliejaus skonis yra žemiškesnis ir labiau primena riešutų skonį. Norint tinkamai mėgautis jo skoniu, jį reikia vartoti saikingai, taip pat galima vartoti po šaukštą, tačiau geriausiai tinka derinti su kitais patiekalais. Dėl riešutų skonio jį ypač rekomenduojama naudoti patiekalams su riešutais ar daržovėmis, padažams ir garnyrams. Jį galima derinti su kitais aliejais, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, arba tiesiogiai pakeisti alyvuogių aliejumi, taip pat su actu, kad pagamintumėte užpiltį.

Vis dėlto kanapių aliejus yra gana universalus maisto produktas, su kuriuo galima žaisti virtuvėje. Eksperimentavimas su tokiu nauju maistu mūsų mityboje visuomet gali suteikti didžiausią džiaugsmą.

Vis dėlto paaiškinsime, kokiuose patiekaluose jis dažniausiai naudojamas.

Bene dažniausiai naudojamas salotų padažuose. Dėl riešutų skonio jis puikiai tinka salotų padažui arba užpilamajam. Su trupučiu šviežio sūrio, graikiniais riešutais arba migdolais tai skanus ir labai sveikas patiekalas.

Kitas labai dažnas naudojimas – kokteilių gamyboje. Ypač sportininkai aliejų gali naudoti kartu su morkomis, špinatais ir kitomis daržovėmis, kad sukurtų labai maistingus kokteilius. Šiuo atveju švelnus kanapių skonis yra užmaskuotas, todėl tai geras pasirinkimas, jei nemėgstate kanapių skonio.

Jį taip pat galima be problemų naudoti papildomuose baltymų kokteiliuose, įpylus šaukštelį aliejaus.

Jis taip pat gana dažnai naudojamas kaip sumuštinių užpilo priedas. Šiuo atveju siekiama, kad duona būtų skanesnė ir lengviau virškinama, ją pamerkiant į šaukštą aliejaus. Jis puikiai tinka su daržovių sumuštiniais ir sūriu.

Kita puiki idėja – naudoti jį pesto su migdolais arba kedro riešutais. Kanapių aliejus puikiai dera su makaronais, ne tik kvietiniais, bet ir ruginiais, lęšių ar grikių makaronais. Galiausiai, paskutinė galimybė teisingai naudoti aliejų – naudoti jį humusui. Šiuo atveju yra du variantai: galime jį dėti į mišinį kartu su avinžirniais arba galime tai daryti tradiciškai ir prieš valgį įpilti šlakelį kartu su paprika.

Bet kokiu atveju yra daugybė skirtingų būdų, kaip mėgautis kanapių aliejumi ir gauti naudos iš visų jo privalumų.

Scroll to Top